Päivän Epistola On uskallettava sanoa, kun vielä saa sanoa!

Olen perussuomalainen puoluekokouksen jälkeenkin

Olen ollut Perussuomalaisten jäsen vuodesta 2006 ja osallistunut neljään puoluekokoukseen: Oulussa 2007, Seinäjoella 2009, Tampereella 2011 ja nyt Jyväskylässä 2017. Joensuuhun 2013 ja Turkuun 2015 en valitettavasti päässyt paikalle. Toiminta niin puolueessa kuin nuorisojärjestössäkin on antanut minulle todella paljon ja tutustuttanut minut lukemattomiin hienoihin ihmisiin.

Viime viikonloppuna Jyväskylässä Perussuomalaisten 12. puoluekokous oli historiallinen puheenjohtajan vaihtuessa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Kokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon, joka voitti toiseksi tulleen Sampo Terhon selvin lukemin jo ensimmäisellä kierroksella.

Sunnuntaina 11.6 pääministeri Juha Sipilä (kesk.)  ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittivat etteivät jatka hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien Perussuomalaisten kanssa, mikä johtaisi hallituksen kaatumiseen. Tiistaina 13.6 21 kansanedustajaa ilmoitti eronneensa Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, mukaanlukien kaikki 5 ministeriä, minkä jälkeen Sipilä ilmoitti hallituksen jatkavan entisessä kokoonpanossaan. 

Hallituskriisi ja Sipilän ja Orpon yhteistyöhaluttomuus ei voinut johtua mistään muusta kuin henkilökysymyksistä, sillä Halla-aho oli valmis jatkamaan nykyistä hallitusohjelmaa, hän jopa nimen omaan vaati hallitusohjelmassa pysymistä. Samaa hallitusohjelmaa ollaan nyt jatkamassa loikkareiden perustaman Uuden Vaihtoehdon (UV) kanssa.

Ensireaktioni kuullessani loikkauksesta ja sen laajuudesta oli tyrmistynyt ja epäuskoinen. Toki yksittäisillä kansanedustajilla on oikeus tehdä omat ratkaisunsa ja jos joku katsoo ettei voi syystä tai toisesta jatkaa Perussuomalaisissa, niin on parempikin hakea itselleen sopivampi poliittinen viiteryhmä. 

Minusta tuntuu tällä hetkellä todella pahalta ja olen pettynyt loikkareihin. Olen pettynyt nähdessäni tällaiset mittasuhteet saavuttavaa piittaamattomuutta demokraattisesta prosesessista ja äänestäjien niin eduskunta- kuin kuntavaaleissakin antamasta mandaatista yhteisten asioitten hoitoon.

Omaan toimintaani tai jäsenyyteeni tämä ei tule vaikuttamaan millään tavalla, sillä puolue ei ole muuttunut miksikään pelkällä uuden puheenjohtajan valinnalla. Puoluetta ei tee puheenjohtaja yksin, vaan sen tekee jäsenistö. Me kaikki. 

Tuen nyt valittua puoluejohtoa, aivan kuin olisin tukenut mitä tahansa muutakin demokraattisesti valittua kokoonpanoa. Mainittakoon että oma lopullinen kantani ratkesi lopullisesti vasta äänestyskopissa Jussin eduksi. Olen jälkikäteen ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuuni ennen kaikkea siksi, että vaikka olisin voinut mielipiteiltään ja linjauksiltaan hyväksyä Terhon puheenjohtajaksi siinä missä Jussinkin, olisin kokenut vastenmieliseksi huomata jälkikäteen äänestäneeni ehdokasta, joka on niin huono häviäjä että kolme päivää myöhemmin jättää puolueen. 

 

SUMMA SUMMARUM

Puoluejohto vaihtui - puolue ei. Olen ollut perussuomalaisten jäsen vuodesta 2006 ja aion olla vastakin. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Omasta puhtaan henkilökohtaisesta vinkkelistäni onnittelen Sinua nimesi ja osoitteesi yhdistelmästä. Se vaikuttaa jotenkin... tutulta.

Kirjoituksesi sisältö ansaitsee myös kommentin. "Puoluetta ei tee puheenjohtaja yksin" pitää paikkansa, mutta perussuomalaisten tapauksessa nelihenkinen puheenjohtajisto kokonaisuudessaan on jo nimilistana painavaa viestintää. Jos ja kun kärkinelikko kuvaa koko jäsenistön ajattelua, puolue on kuin onkin muuttunut, jopa ratkaisevasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On ikävä kuulla, että puolue on jäsenistönsä näköinen Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen. Yksisilmäisesti maahanmuuttoa vastustava ääriliike.

Tähän mennesä on uutisoitu jo paljon, kuinka monet puolueen jäsenet eivät enää tunne puoluetta siksi puolueeksi, mihin ovat aikaisemmin liittyneet ja ovatkin eroamassa Perussuomalaisista.

Käyttäjän PekkaPasanen1 kuva
Pekka Pasanen

Puoluetta ei tee puheenjohtaja tai puheenjohtajisto yksinään. Puolueen tekee jäsenistö. Näin se on. Ulkopuolisena tarkkailijana sanon, että uusvatit vaikuttavat loikkareilta. Uusi puheenjohtajaja hyvältä argumentoijalta. On melkoista aliarviointia väittää, että puolue on vain yhden asian puolue. Tai aliarvioinnin sijasta se on tahallista leimaamista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Minäkin tein ratkaisun vasta äänestyskopissa (kantaani en kerro), ja olisin voinut äänestää kaikkia ehdolla olleita kanditaatteja.

Politiikan ensisijaisia arvoja ei ole hyväntahtoisuus. Se, joka uskoo keijuihin ja hyviin haltioihin kannattaa unohtaa koko politiikkaa.

Politiikassa kampitetaan vastustaja aina kuin mahdollista. Nyt Sipilä & Orpo näkivät tilaisuutensa tulleen.

Olen surullinen puolueen repeytymisestä. Olisin halunnut säilyttää yhtenäisyyden.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kumpi näistä ryhmistä sitten on se perussuomalaisempi ryhmä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tietenkin se ryhmä, joka on jäsenistön valitseman puheenjohtajansa takana, vai loikkarit sitten oikeiksi?

Voivat he vielä palatakin, jos omatunto ei ole lainatavaraa Soinilta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Loikkarihan voi palata takaisin Otto Karhin, Arvo Poika Tuomisen.Arvo Sainion ja Sulo Aittoniemen tapaan ja ehkä on muitakin.

Saapa nähdä seuraako Kankaanniemi uskonveljeään Eloa?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Sampo Terho on Soinin eliittiä ja jäsenistö ei uskonut, että Sampo toimisi eri lailla. Soini petti jäsenistön olemalla apupuolue Keskustalle ja Kokoomukselle ja ei pitänyt kiinni lupauksista.

Jussi Halla-aho on aidosti perussuomalaisten ohjelman ja tärkeiden asioiden puolella. Jussin alaisuudessa kannatus kääntyy nousuun.

Toimituksen poiminnat